Erkki Siltala“Tarjoan ilmaiset kahvit jos tulet kuraisissa saappaissa!” – Erkki Siltala

– Vuonna 1993 perin isältäni kolmanneksen ravihevosesta nimeltä Speed Hawk. Se oli hyvä hevonen, Korvella treenattavana, oli just ilmoitettu Elitloppetiin kun siltä meni hankkari. Myin sen sitten ratsuksi Tuomarinkylään ihan puoli-ilmaiseksi ja päätin, että hevosten kanssa en enää ikinä ala säätämään mitään – ja se päätös on pitänyt, kuten ympärillä näkyy!

Nauraa Ainon rakennuttaja Erkki Siltala keskellä Suomen hienointa ratsastuskeskusta.

– Minun lapseni alkoivat ratsastaa joskus 2000-luvun alussa ratsastuskoulussa, vuonna 2009 hankittiin sitten ensin yksi hevonen, sitten toinen. Silloin ajatteli, että kaks hevosta riittää tähän perheeseen. Sitten minä ajoin tästä ohi ja tässä oli semmoinen vanha talli joka tuli myyntiin. Tässä oli jonkun verran maata kanssa ja ajattelin että se on hyvä investointi ja ostin paikan käytännössä näkemättä 2012. Pari vuotta mietin mitä teen tämän kanssa ja sitten aloitettiin rakentaminen. Ja täytyy sanoa, että kaupunki on ollut tosi myönteinen tälle projektille, kaikki asiat kaupungin suuntaan on hoitunut tosi nopeasti ja helposti.

Ratsastuskeskus Ainon suunnittelusta vastasi siis ihminen, jolla ei ollut pitkällistä kokemusta hevosurheilusta. Siksi Ainosta tuli hieman erilainen kuin talleista yleensä. Missään ei tehty kompromisseja ja kaikessa keskityttiin hevosten tarpeisiin, kaikissa tilanteissa: millainen pohja on liikkuvalle hevoselle paras ja miten sellainen rakennetaan? Miten tallilla elävän hevosen tarpeet voidaan parhaiten täyttää? Miten kilpailuihin saapuva ratsu saadaan pysymään lämpimänä ja rauhallisena?

Kun hevosille oli rakennettu paras mahdollinen ympäristö, tehtiin siitä miellyttävä myös ihmisille, niin ratsastajille kuin yleisölle. Kilpailuja voi seurata katsomosta tai ravintolan pöydästä, lasin takaa, hyvästä ruuasta tai kakkukahveista nauttien. Paikalle voi saapua siisteissä pikkukengissä ja poistua jalkineet edelleen siisteinä.

– Mutta kyllä tänne voi tulla myös saappaat kurassa, kertoo Ainon rakennuttaja Erkki Siltala ja jatkaa, – Haluan ehdottomasti pitää tämän matalan kynnyksen paikkana jonne on helppo tulla pistäytymään, hevosasioissa tai ihan muuten vaan. Tavoite on tehdä ratsastusta ihmisille tutummaksi ja ylipäätään päivittää lajia tähän päivään. Ajatukseni oli, että ympäristö on mahdollisimman laadukas niin hevosille kuin ihmisille, mutta tunnelma on rento.