Titta Saaren blogi 28-29.7.

c. Roosa Roth

Kävimme kesä- ja heinäkuun vaihteessa tuntihevosten kanssa kisamatkalla Takkulassa ratsastuskoululaisten kesäkisoissa. Tässä kerron teille, miten meidän viikonloppumme sujui.

Perjantaina kisaajia alkoi saapua tallille puolen päivän aikaan. Suurin osa ratsastajista oli treenannut intensiivisesti koko edeltävän viikon ja torstaina oli illalla pakattu kaikki ruuat ja suurin osa varusteista. Perjantaina oli vuorossa hevosten ja viimeisten varusteiden pesu sekä muutaman estehevosen ratsastus. Lähdimme kisapaikalle jo perjantaina, jotta lauantaina ei tarvitsisi lähteä aamuyöllä ajamaan. Hevosista mukaan lähtivät kouluhevoset Ducati, Wade, Dino, Spot, Unski, Doodey, Onni ja Lola sekä estehevosista Osku. Mervi toisi lauantaina Iitun ja Elviksen perässä. Kouluratsastajia lähti mukaan yhteensä 15. Kouluhevosista myös hyppäsivät Ducati, Wade, Dino, Spot, Doodey ja Onni, esteratsastajia meiltä oli mukana myös 15. Osa ratsastajista toki meni molempia lajeja.

c.Roosa Roth

Itse kilpailin koulussa Unskilla ja esteillä Oskulla. Olimme sopineet molempien toisen ratsastajan kanssa, että he tulisivat kisapaikalle vasta myöhemmin, joten hoidin molemmat hevoset ja niiden varusteet. Oskun myös ratsastin kotona, koska siellä oli enemmän tilaa kuin kisapaikalla, mikä oli meille molemmille mukavampaa. Osku liikkuikin tosi kivasti suunnitellulla pienellä verryttelyratsastuksella. Unskin ratsastin muiden kouluhevosten tavoin kisapaikalla, koska niille haluttiin päästä näyttämään paikkoja myös ratsain, kun siihen oli mahdollisuus.

c. Roosa Roth

Iltapäivällä kahden aikaan hevosten syötyä ne pakattiin rekkaan ja trailereihin ja matka kisapaikalle alkoi. Osa ratsastajista oli lähtenyt jo reilusti ennen hevosia paikalle katsomaan, että karsinat olivat valmiina. Loput lähtivät hevosten perässä, tosin ehdimme perille ennen hitaammin ajaneita hevoskuljetuksia. Tällä kertaa meillä oli karsinat Takkulan kesätallissa, joka oli hevosille mukava paikka, koska ne näkivät toisensa ja ilma vaihtui hyvin. Kun hevoset ja varusteet oli purettu autoista ja laitettu viikonlopuksi paikoilleen, oli aika ratsastaa ensimmäiset hevoset. Tässä vaiheessa ei ollut enää tarkoitus treenata mitään, vaan liikuttaa hevosia sen verran, että ne vertyivät ja niillä oli liikutuksen jälkeen hyvä mieli. Kaikki hevoset käyttäytyivät oikein nätisti ja liikkuivatkin hyvin. Unski oli myös rento ja pehmeästi avuilla, joten seuraavaan päivään jäi hyvä fiilis

Illalla, kun viimeiset ratsastajat olivat päässeet töistä kisapaikalle, ratsastettiin vielä loput hevoset. Itse otin Oskun kävelylle narun päähän, jotta sen ei tarvinnut koko iltaa seisoa karsinassa tylsistymässä ja tietysti senkin oli tärkeää liikkua kuljetuksen jälkeen vähän. Illan päätteeksi, kun hevoset oli hoidettu yöpuulle ja varusteet laitettu valmiiksi seuraavaa päivää varten, ruokittiin vielä hevoset Annen kanssa ja laitettiin aamuruuat valmiiksi odottamaan. Sen jälkeen suunnattiin paikallisen Hesburgerin kautta Vierumäelle yöksi.

Lauantaina herätys soi aikaisin. Olimme kisapaikalla seiskan aikaan, jolloin hevoset olivat jo syöneet. Ensimmäisenä aamulla otin Oskun kävelemään. Sen startti olisi vasta illalla. Kävelytyksen jälkeen keskityin omaan tulevaan rataan ja Unskiin. Ensin letitys hevoselle ja sitten harjaus. Unski oli nukkunut makuullaan yön aikana, mikä on aina hyvä merkki. Välissä ehti auttaa muita ja käydä katsomassa parin Ainon ratsukon radat. Kaikki tekivät siistejä ratoja ilman sen suurempia rikkeitä. Kentällä oli isoja vesilammikoita edellisen päivän sateesta, mikä vaikutti joihinkin hevosiin hieman. Kaikki saavat kuitenkin olla tyytyväisiä omaan ratsastukseensa. Unski oli verkassa melkein parempi kuin koskaan aiemmin. Se kantoi itsensä hyvin ja näytti valkoisissa pinteleissään niin paljon kouluhevoselta, etteivät sitä kaikki meinanneet edes tunnistaa. Lähdinkin radalle positiivisella fiiliksellä. Jäin kuitenkin itse aivan turhaan miettimään ja varmistelemaan lätäkköä, mikä vei kaiken keskittymisen itse asiaan ja Unski pääsi radalla vähän pitkäksi. Rata itsessään oli rikkeetön, mutta vailla mitään suuria välähdyksiä, ja tulos oli sen mukaisesti vähän vajaa 60%. Vaikka toisinaan olisikin helppoa syyttää olosuhteita ja tämäkin siltä helposti kuulostaa, en syytä tilanteesta pohjaa enkä varsinkaan hevosta vaan kyllä se syy löytyi taas satulasta. En olisi saanut itse tehdä lätäköstä niin suurta asiaa. Mutta tästäkin voi oppia ja oppimassa täällä kuitenkin ollaan.

Koulusta hyvien ratojen lisäksi ainolaisten saldona oli Idan toinen sija poneissa Doodeylla, sekä sennujen sijoitukset Nellalla ja Minnalla Dinon kanssa sekä Nekulla Ducatin kanssa.

c. Roosa Roth

Lauantai-ilta jatkui vielä esteiden tyyliluokilla. Tässä välissä vaihdettiin vähän hevosia, kun Unski ja Lola lähtivät kesäloman viettoon ja Elvis ja Iitu tulivat hyppäämään. Suurin osa hevosista oli startannut lauantaina jo koululuokissa, joten ne eivät enää hypänneet, mutta pelkästään esteitä menneet Osku, Elvis ja Iitu pääsivät vielä hyppäämään 70cm tyyliluokan. Menin itse Oskulla, jota olin käynyt kävelyttämässä kouluratani jälkeen kerran. Illalla Osku vaikutti jo kyllästyneen kävelyyn ja oli innoissaan lähdössä hyppäämään. Itselleni jäi radasta hyvä fiilis sunnuntaita varten. Radalla löytyivät hyvin rytmi ja paikat, ja koko suoritus tuntui helpolta. Se palkittiinkin luokan neljännellä sijalla. Palkintojenjako oli Oskulle päivän jännittävin hetki, mutta siitäkin selvittiin. Myös kaikki esteratsukot tekivät hyviä ratoja ja Helmi sijoittuikin Iitun kanssa poniluokassa toiseksi. Illalla hevosten kävelytyksen ja ruokinnan jälkeen kaikki pääsivät suuntaamaan illanviettoon, toiset lepäämään ja toiset juhlistamaan omien kisojen päätyttyä.

Sunnuntaina kaikki saivat nukkua hieman pidempään, kun kisat alkoivat osaltamme vasta ennen yhtätoista. Ensimmäisenä hypättiin poniluokka, jonka aikana ainolaiset saivat hurrata äänensä käheäksi. Luokan lopputuloksissa kolmen kärki oli Ida ja Iitu, Milla ja Doodey sekä Helmi ja Iitu.  Palkintojenjaon aikana taisi tuuli pöllyttää hiekkaa, kun niin monet pyyhkivät silmiään. Pikaisesti palkintojenjakoon tuuramaan haettu Onni nauratti myös katsojia näyttäessään varsin tyytyväiseltä itseensä. Olihan se nukkunut päiväunia ruusukkeen arvoisesti. Hyvät ratsastukset jatkuivat päivän mittaan, kun junnuista rusetin nappasi Vilma Elviksellä ja sennuista sijoittuivat Monika Wadella ja Ilona Ducatilla. Omaan rataani ja Oskuun olin tyytyväinen. Osku oli hyvin kuulolla heti verkan alusta asti. Radalla hevonen oli hyvin kanssani. Vaikka toisen vaiheen alussa meillä olikin pientä epäselvyyttä siitä, jatkuuko rata, olin hevoseen radan jälkeen todella tyytyväinen. Pieni epäselvyys ei tuonut virhepisteitä, mutta vei kyllä aikaa, joten emme olleet sijoilla tällä kertaa. Kaiken kaikkiaan taas jokainen ratsukko teki hyvän radan ja kaikki voivat olla tyytyväisiä suorituksiin.

Kisojen päätyttyä oli vuorossa vielä hevosten hoito, tavaroiden pakkaus ja karsinoiden sekä ympäristön siivous. Hevoset lähtivät kisojen jälkeen viettämään kesälomaa, jonne myös ratsastajat suuntasivat palautettuaan varusteet paikoilleen tallille. Kesän paras kisaviikonloppu oli jälleen onnistunut. Kiitos Ainon porukalle, jossa on aina hyvä yhteishenki ja iso kiitos Anne ja Mervi reissusta!