20.02 Aino Talent: Laura

Ensimmäinen tuntini Aino Talentina oli keskiviikkona Mervin kouluryhmässä. Odotin ensimmäistä tuntia innolla ja sopivalla pienellä jännityksellä. Ratsastuskouluajoistani on vierähtänyt useampi vuosi, joten mietin etukäteen, että mitenköhän käytännöt ovat vielä muistissa (etenkin kun ne ovat jokaisella tallilla hieman omanlaisensa). Karsintapäivänä olin kuitenkin jo päässyt tutustumaan paikkoihin ja nähnyt muutaman hevosen, joten tiesin että puitteet tulisivat olemaan Suomen parhaimmistoa. Ainoon saavuttuani löysin helposti listan, jossa luki jaetut hevoset sekä se, kummassa maneesissa ryhmä ratsastaa. Minulle oli jaettu ratsuksi Santtu. Olin Santusta lukenut etukäteen Ainon kotisivuilta esittelyn, joten tunnistin sen helposti. Se oli jo edellisellä tunnilla töissä, joten pääsin seuraamaan hetken sen menoa eri ratsastajan kanssa.
Tunti pidettiin “pienessä maneesissa”, jossa kuitenkin mahtui mainiosti useampi ratsukko samaan aikaan eikä törmäyskurssille jouduttu. Mervi oli myös suunnitellut tehtävät niin, että maneesi oli järkevästi tasaisesti käytössä. Santun kanssa keskivartalon lihakseni saivat tehotreenin. Sen isoissa liikkeissä joutui (pääsi) tekemään kunnolla töitä, että olemus olisi muistuttanut edes jollain tavalla enemmän ylvästä kouluratsastajaa kuin perunasäkkiä. Suurimmaksi osaksi tavoitteessani en ehkä onnistunut, mutta todella hyvästä istuntatreenistä tunti meni. Taas korostui kehonhallinnan merkitys ratsastuksessa. Olen viime vuodet ratsastanut pääsääntöisesti omalla tai vuokrahevosella, eli nyt Talent-mahdollisuuden myötä on upeaa päästä haastamaan itseään erilaisilla hevosilla, joiden kanssa joutuukin pois omalta mukavuusalueelta. Santtu oli myös herkkä suustansa ja reagoi herkästi epätasaiseen käteen. Rakastan hevosia, jotka peilaavat ratsastajan virheet itseensä, sillä niiltä oppii parhaiten oikeat toimintatavat koska palaute tulee jopa nopeammin hevoselta, kuin haukansilmäiseltäkään opettajalta. Yksi syy epätasaiseen tuntumaani oli pomppiva istunta, jossa taas päästään kehonhallinnan merkitykseen. Ihanaa miten kaikki vaikuttaa kaikkeen ja jos yksi asia on pielessä, aiheuttaa se dominoefektin muihinkin osa-alueisiin. Tämä onneksi toimii myös siihen suuntaan, että yhden asian korjaamalla saattaa toinenkin ongelmakohta korjaantua.
image.jpeg
Kuvat on ottanut poikaystäväni kännykkäkameralla, joten laatu ei päätä huimaa. Mutta erävoitto jo sekin, että hevosia pelkäävä parempi puolisko raahautui tallille. Päätökseen saattoi vaikuttaa lupaus lämmitetystä maneesista ja kahviosta.
Tunnin alussa jakaannuttiin kahdelle suorakulmiolle, jossa kulmat ratsastettiin “takaosakäännösmäisesti”. Harjoitus auttoi saamaan pohjeavut hyvin läpi sekä muistutti kulmien kunnollisesta ratsastuksesta. Teimme tunnilla myös paljon tempon ja hevosen pituuden/kokoamisasteen muutoksia eri askellajeissa. Tämä toimi myös hyvin hevosta herkistävänä tehtävänä. On tärkeää, että jokaisen askellajin sisällä on useampi eri vaihde käytettävissä ja tässä tehtävässä mahdolliset ongelmat tulevat esille ja niitä päästään korjaamaan.
Laukassa jakauduttiin kahdelle pääty-ympyrälle. Mervi käytti hyvin pelisilmää jakaessaan isompiliikkeiset ja nopeammat hevoset yhdelle ympyrälle ja pienemmät toiselle. Näin etäisyydet pysyivät laukassa helpommin tasaisina. Laukassa jouduin keskittymään hyvin perusasioihin, eli istuntaan ja riittävään eteenratsastukseen. Santtu olisi tarvinnut ratsastajalta parempaa ja nopeampaa pohkeen käyttöä, mitä itseltäni ei löytynyt ja se johti laukan tippumiseen raville useampaan kertaan. Tämä on yksi asioista, joita olen jo pitkään pyrkinyt korjaamaan ratsastuksessani (hyvin hitain tuloksin).
Tässäpä siis tekemistä Aino Talent-projektissa, katsotaan mikä on tilanne eteenratsastuksen ja kehonhallinnan suhteen kesäkuussa!
 
image.jpeg
 
t. Laura Mölsä
IG: @drsgewithlaura