Ratsastuskeskus tunnettiin aikaisemmin Senaatti-kiinteistön omistamana Navetanmäkenä. Paikan uudesta nimestä käytiin vilkasta keskustelua ja paikasta oli tulossa Kopukkakumpu. Uusi omistaja Erkki Siltala halusi kuitenkin korostaa paikan kulttuurihistoriallista sijaintia ja nimesi paikan Jean Sibeliuksen kodin Ainolan mukaan Ratsastuskeskus Ainoksi.

Ainon rakentaminen aloitettiin keväällä 2014 saneeraamalla vanhoihin aiv-altaisiin kymmenen hevosen talli ja satulahuoneet. Samalla rakennukset saneerattiin alkuperäistä rakennustyyliä kunnioittaen, vastaamaan uusia tarpeita. Rakennuksen katot vaihdettiin, seinät maalattiin ja perustukset vahvistettiin. Rakennuksen muutostöistä ja urakasta vastasi Rakennuslinjaus Oy ja vastaavana mestarina toimi Oiva Yli-Jääski.

Ratsastuskeskuksen modernin maneesirakennuksen suunnittelutyö aloitettiin jo muutamaa vuotta aiemmin, tutustumalla eurooppalaisiin ratsastuskeskuksiin. Pohjoismaiden moderneimman maneesirakennuksen rakentaminen aloitettiin kesällä 2014. Ensimmäisessä rakennusvaiheessa rakennettiin verryttelymaneesi ja iso ulkokenttä. Samalla ratsastuskeskukseen saatiin myös moderni kävelykone, jonka toimitti Timo Blom, Horsebox Oy:sta.

Eurooppalaisten satojen vuosien tallikokemus ja standardit hyödynnettiin myös Ainon suunnittelussa, josta vastasi Arkkitehti Rose-Marie Schnitzler. Lähtökohtana oli rakentaa moderni ratsastuskeskus, jossa jokainen yksityiskohta on ajateltu hevosten kautta. Lisäksi tilojen tulee soveltua edistämään ratsastuskulttuuria Suomessa. Kilpamaneesin, tallien ja ravintolatilojen rakentaminen aloitettiin keväällä 2015.

Ratsastuskeskuksen perustukset tilattiin Jussi Koskiselta valmiina elementteinä Koskisen Betoni Oy:lta. Ja asennustyön toteutti Rakentamispalvelu Petri Korhonen Oy.

Skandinaavista pelkistettyä tyylikkyyttä korostettiin sijoittamalla molempiin maneeseihin näyttävät kattoelementit, jotka on rakennettu puuelementeistä sekä liimapuusta. Huomiota herättävät tyylikkäät kattoelementit ovat 24 metriä pitkiä ja elementtien ansiosta rakentamisen runkovaihe sujui erittäin nopealla aikataulla. Upeat kattoelementit toimitti SP-Elementit Oy Kankaanpäästä ja vaativassa projektissa yhteyshenkilönä toimi Mikko Virta.

Kosteus ja siitä syntyvät homevauriot ovat valitettavan yleinen ongelma suomalaisissa maneeseissa. Luonnollisesti Ainossa tämä ongelma haluttiin eliminoida jo rakennusvaiheessa, joten talotekniikan suunnitteluun ja toteutukseen investoitiin poikkeuksellisen paljon. Maneesin ollessa lämpöeristetty, syntyy ongelmia ilmanvaihdosta. Yleisesti on tiedossa, että kun suhteellinen kosteus tilassa nousee yli 72 prosentin, alkaa rakenteet homehtumaan. Perinteisesti maneeseissa ongelmaa on yritetty ratkaista tekemällä seinään erillisiä aukkoja ilmanotolle ja sijoittamalla katolle huippuimuri.

Valitettavasti ongelma ei poistu kyseisellä menetelmällä meillä Suomessa, sillä syksyllä ja talvella Suomessa suhteellinen kosteus on jatkuvasti ulkona yli 75 prosenttia. Tiedostimme haasteen, johon löysimme yhdessä LVI-asiantuntija Ulf Holmbergin kanssa ratkaisun. Maneesin koko ilmamassa tulee kuivata, jotta rakenteiden homehtuminen estetään ja paikassa voidaan viettää pitkiä aikoja turvallisesti. Näin kiinteistö rakennettu pitkäjänteisesti. Haasteena luonnollisesti oli löytää markkinoiden hiljaisin kuivain sekä energiatehokas ratkaisu.

Ratsastuskeskus Ainon molempiin maneeseihin toimitettiin markkinoiden hiljaisimmat ammattikuivaimet Kryotherm Oy:n Tommy Viherkosken toimesta. Tämä luonnollisesti tarkoitti myös maalämpöön panostamista, josta kuivaimet saavat energiansa. Ainossa löytyykin peräti 17 porakaivoa, jotka maahan porasi Pekka Vähäkangas joukkoineen Kaivonporaus Olympia Oy:stä.

Maalämpökoneet hankimme Danfossilta ja ammattitaitoisesta asennuksesta vastasi KomuPro Oy:n Petri Komu.

Halusimme panostaa erityisesti maneesin pohjaratkaisuun, jolla on keskeisin merkitys hevosten hyvinvointiin ja suorituksiin. Ainossa molempien maneesien pohjat kastellaan alapuolelta, jotta pohjarakenne stimuloi hevosille optimaalista alustaa, eli merenpohjaa. Rakenne on helppohoitoinen ja pysyy stabiilina. Maneesien pohjan alla on yhteneväinen 45cm syvä vesiallas, jota säätelemällä maneesin pohja pysyy tasalaatuisena ja miellyttävänä hevosille. Antti Palin joukkoineen Leveland Oy:stä vastasi maneesipohjien rakentamisesta sekä ulkokentän pohjaratkaisusta.

Ulkokentillä Ainossa on erillinen sadetusjärjestelmä. Haasteena oli löytää sadettimia, jotka kattavat vähintään 40 metrin alueen. Sillä kisakentän pinta-ala on yli 5400 neliömetriä. Martti Rallilalla Schetelig Oy:stä löytyi ratkaisu ja hän rakensi modernin sadetusjärjestelmän Ainoon.

Kenttien päivittäisen huollon hoidamme Platz Maxin lanalla.

Tallin karsinoihin panostaminen on kannattanut, sillä Röwer & Rubin ajattoman tyylikkäät ja toimivat karsinat toimitti ja asensi Ainoon Ulla Wilenin johdolla Staffasbergin talli. Meillä on myös tallissa käytössä innovatiiviset lantakourut ja luukut, jonka suunnittele ja toteutti Petri Korhonen. Lantakourujen raapat löytyivät mittatilauksena Pellon Groupilta. Lanta kulkeutuu kourujen kautta Ainon omaan kompostoriin, jonka toimitti BioFacta Oy ja asensi Jorma Kangas.

Petri Korhonen myös innovoi erillisen ilmastoinnin tallin tiloihin. Ainon tallissa vapaa ilma tulee ylhäältä ja likainen ilma imetään karsinoista alhaalta pois. Voimme vahvasti suositella yksinkertaista ja toimivaa ratkaisua.

Meillä Ainossa on kahdenkymmenen kameran järjestelmä auttamassa päivittäistä toimintaamme. Järjestelmän meille suunnitteli ja toimitti Veli Paavola Suomen Sähköturva Oy:stä, joka myös urakoi kaikki Ainon sähkötyöt.

Ainon putki- ja viemärityöt asensi Öljypoltinhuolto Mika Rouvinen. Mikan palveluasennetta kuvaa myös tinkimätön halu toteuttaa laadukasta jälkeä. Hän tekikin viimeiset kolme viikkoa töitä ympäri vuorokauden, jotta kaikki saatiin aikataulussa valmiiksi, ennen avajaisia.

Ainon kiitellystä sisustuksesta vastasi sisustussuunnittelutoimisto Muotoa Oy, joka myös tarvittaessa kasasi huonekalut paikoilleen.

Rantasalmen lahja Ainolle ja koko suomalaiselle ratsastukselle on Timo Tallqvist. Hän on rakentanut ja viimeistellyt Ratsastuskeskus Ainoa puolentoistavuoden ajan. Aito savolainen, huumorilla ja vasaralla varustettuna on yhtälö, jota voi suositella kaikille.

Ainon skandinaavinen ilmeen todentaminen, vaati luonnollisesti paljon puutavaraa, jonka meille toimitti Puutavaraliike T Vainio. Rautakauppatavarat haimme naapuritontilla sijaitsevasta K-Rauta Järvenpäästä. Betonielementit haimme Vantaalta Kirbeto Oy:stä ja kiviaineksen meille toimitti Veljekset Eloranta.

Halusimme, että Ainossa parkkipaikat ovat siistit ja kestävät myös raskasta kalustoa. Asfaltoinnista vastasi Asfalttihuolto AH Oy. Keskuksen peltityöt toteutti JR-Pelti Oy ja betonikivet tulivat Rudus Oy:ltä.

Ratsastuskeskuksessa on paljon erikoisovia, joista kulkevat sekä hevoset että koneet. Nosto-ovien konsultoinnista ja toimituksesta vastasi Tuomo Ryssy Crawfordilta. Ulko-ovet tulivat Ikme Oy:ltä ja taiteovet FinnDoor Oy:ltä. Koko Ratsastuskeskuksen lukitusjärjestelmästä ja sähkölukoista vastasi Jari Henttonen AM-Lukkoasema Oy:stä.

Yhteensä Ratsastuskeskus Ainon rakennusprojektissa toimi yli 200 eri alojen ammattilaista ja alihankkijaa, joiden avulla saimme luotua Suomeen uuden standardin ratsastuskeskuksille. Meillä viihtyvät sekä hevoset että ihmiset – Tervetuloa tutustumaan.


Yritykset aakkosjärjestyksessä: